Pages

klik klik klik

Friday, July 19, 2013

Keputusan penerapan semester akhir diploma UiTM ke program sarjana muda

Salam jumaat kawan-kawan..

Macam panjang je kan tajuk entri kali ni..

Oklah hari ni bertarikh 19 Julai 2013, result bagi penerapan sem akhir dip uitm/kolej bersekutu uitm ke degree pun keluar pada pukul 12.30 tengahari..


Aku macam biasa lah..even curious sangat nak tahu apa resultnya, tapi aku lagi suka lambat-lambat..kasi hati ni redha dulu kalau dapat kat segamat ke..sebab kalau ikut pada senior, mostly antara segamat dengan melaka..nak dapat shah alam macam susah je kan..so, aku harap sangat dapat melaka..sebab dekat bandar..aku memang kureng kalau dalam kawasan hutan ni..tapi sebab nak redha kan diri aku cakaplah "takpe lah kalau dapat segamat pun, melaka tak ade padang"..papepun yang penting dengan kawan aku..

Tapi suddenly dapat mesej dari wiah..
"Dh check?"
Aku reply 
"Belum, ko dah ke?"
Dia reply balik..cepat je..tak sempat aku nak berdebar-debar ke..
"Dh..huhu..akaun,sgmt..tp kt sgmt 2 smntre..yg tetp kt punck alam..tp aku pn x fhm cm mne..huhu..aku, ijat ngn mas sme.."

Pastu aku dapat mesej dari ijat pulak..
"Ba! Dpt mana bas? Ktorg sume penghuni dlam utan.."

Hepi betol diorang ni..semua dapat tempat yang sama..aku pun expect benda yang sama la..pastu aku pun merajinkan diri bukak lappy..(malas nak pakai fon)..berdebar-debar sikit lah..dalam hati harap sangat dapat segamat..sama dengan diorang..

pastu aku key-in lah i/c aku..cepat je dia keluar result..tak macam upu..tapi seriusly UNEXPECTED..


dapat deegree akaun tu dah ok sangat lah..memang first choice..memang kalau aku tak dapat akaun, aku mohon second intake..yang penting akaun..

tapi yang menjadi masalahnya di sini, aku dapat kampu shah alam..bila aku tengok je aku tak tahu nak sedih ke nak happy..first time ada feeling macam ni..

aku mesej wiah..
"Beb...... :("
pastu wiah terus call aku..dia pun dah expect aku dapat sa..tapi oleh sebab aku tak expect..so aku jadi haru..menangis dok..tak dapat sama dengan diorang..tapi wiah cakap nenek dapat melaka course finance..
pastu wiah cakap yang dia dapat segamat tu kampus transit..yang tetap dekat puncak alam..so, aku pun tengok lah surat tawaran..



fuhh..aku pun sama..sa tu kampus transit je..kampus tetap kat puncak alam..huuu..cepat-cepat lah kene pergi puncak alam tuh..tak sabar nak jumpa diorang balik..(bajet macam aku dah masuk sa je sekarang ni)..

tetiba aku teringat mesej ijat yang aku belum reply lagi..terus aku reply..
"tanak jawab.."
then, dia reply..(cepat je, biasa beberapa jam lepas tu,haha..)
"Asal?S.alam ea? Untung la dkt dgn uma mak mrtue.. Jeles nya."

serabai je dia ni..saje la tuh..nak sedapkan hati aku..sobs sobs sobs..

papepun still bersyukur..sebab tak semua rasa apa yang kita rasa ni..yang tak dapat tu mungkin ada problem sikit..boleh cek balik lepas 2 3 hari..problem itu ada di mana-mana kan..kalau tak dapat jugak, buatlah rayuan ye..moge ada rezeki..

tiba-tiba teringat pulak masa dekat rumah sewa dulu, time nga study final exam..borak-borak dengan diorang..aku punyalah cakap "aku harap aku tak dapat segamat"..aku dengan mas hope dapat melaka..sebab actually kitorang nak shah alam tapi mcm tak je kan..pastu wiah tanya aku "kalau kitorang semua dapat segamat, kau sorang je dapat shah alam, kau sanggup tukar kampus?"..aku cakaplah aku sanggup..

tak sangka kan benda macam ni betul-betul jadi..tapi situasi sekarang lain..oleh sebab shah alam kampus transit je and kitorang dapat kampus tetap dekat puncak alam,so tunggu jelah detik bertemu kembali itu tiba..chewah ayat tak boleh blah..haha

p/s : no matrix kali ni senang nak hafal..2013669904..

xoxo,
samofa

55 comments:

  1. penerapan diploma ke degree ada mds ke?

    ReplyDelete
  2. sblum dapat degree akaun shah alam ?? sblum tu diploma kat mane ?? dan pointer min brape ek ?? susah ke nak dapat penerapan kalau pointer rendah ?? satu lagi ,, kalau diploma akaun ?? degree akaun jugak ke?? atau cam mane ??? please reply,, thanksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Before degree, amek diploma uitm jb. Mostly untuk penerapan pointer atas 3 lah. Kalau tak dapat boleh buat rayuan, kalau tak dapat lagi boleh apply second intake. Diploma akaun tak semestinya degree akaun. Nanti masa nak apply penerapan, boleh pilih 4 course yang kita nak sambung. Better choose yang relate dengan akaun lah. Kalau tak, tak dapat transfer kredit.

      Delete
  3. Assalam, nk tanye rayuan penerapan, masuk slps berapa mnggu eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorryy..tak sure pulak pasal tu..setahu saya bile result rayuan keluar, tak lama lepastu masuk lah..

      Delete
  4. salam, brpa lama ek keputusan penerapan keluar selepas final exam result keluar? tak sabar pulak ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..tak lame lg kot..bulan ni jugak mungkin..sebab awal bulan 9 dah masuk..ni mesti result gempak ni..btw gudluck :)

      Delete
  5. eh takde lah biasa2 je hehe. thank you anyway :) dlu cgpa brapa eh? nak tanam sikit keyakinan haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. cgpa dulu biasa2 je..awak smbung ape?

      Delete
    2. nk smbung admin science, byk tak student admin kt sane?

      Delete
    3. tak sure la dear..sebab kat sini banyak fac, bnyak course..saya tau pasal fac account ajela..hee

      Delete
    4. btul jgk kn, kt sana besar, kwn byk ckp kt coursemate faculty sendiri pn tak kenal sgt apa lagi fac lain haha. thank you anyway :)

      Delete
  6. nak tanye, masa isi borg penerapan dulu bhgian kokurikulum tak diisi sbb ingt bhgian tu kokurikum waktu diploma, bkn spm. agak2 ada effect apa2 tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasenyeee tak effect kot..haha..tak tau lah ye..tapi macam tak penting je..lainlah klau amek sport..

      Delete
    2. oh yeke. logic jugak kan. kalau mcm tu sejok pulak hati ni hehehe

      Delete
  7. ada facebook tak ?

    ReplyDelete
  8. pelajar penerapan kne join MDS tak??
    dengar citer kolej kediaman tak disediakan utk pelajar penerapan, betul ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelajar penerapan takde MDS. Tapi faculty akan buat program/taklimat untuk explain apa2 especially pasal credit transfer. Kolej depends pada kampus. Kalau macam shah alam, kolej disediakan. Tengok kat surat tawaran.

      Delete
    2. ohh.. Terima kasih!
      Berdobar rasenya nk tunggu keputusan esok lusa.

      Delete
  9. Assalammualaikum. Nak tanye pasal penerapan.
    1. Ape persediaan perlu dibuat selepas menerima tawaran? Perlu ke buat medical checkup tu semua?
    2. Bile fakulti buat taklimat?
    3. Waktu bile boleh daftar course?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Sorry lambat reply.
      1. Persediaan ye. Settlekan yuran, lengkapkan borang (sahkan doc yg perlu). Yup, medical check up pun kena jugak.
      2. Taklimat depends pada faculty. Kena alert dengan sebarang notice kat fac board or fb etc. Normally minggu2 awal jugak.
      3. Before start kuliah. Bergantung pada student portal. Kalau dah boleh daftar, daftar je.

      Minggu awal tu memang normally berserabut sikit lah sebab takde MDS kan. So, macam agak blur-blur gittew. Semua kena carik tahu sendiri. Tapi takde hal kan sebab masing-masing pun dah besar. So, goodluck :)

      Delete
  10. Penerapan ke ijazah kita terus masuk sem brape ea? AC220 jugak.

    ReplyDelete
  11. Kalau penerapan pra diploma ke diploma kne buat medical check up x

    ReplyDelete
  12. Klu penerapan diploma ke degree ada mds tak??terus masuk kolej je ker..kena buat medical check up tak???klu dah daftat online kena daftar kat kampus lagi ker??.argh.peninglah..please help me

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Penerapan diploma ke degree tak payah mds
      2. Medical check up still kena buat
      3. Memang daftar online je. Takde daftar kat kampus.

      Harap membantu :)

      Delete
  13. Salam.. nak tanya kalau dekat uitm puncak alam ada diploma perkauanan tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Uitm Puncak Alam just ada degree akaun je. Diploma takde. Kat branch lain ade lah.

      Delete
  14. Salam...wah no matrik akak terbalik no matrik saya masa diploma dlu..no matrik saya 2012409966

    ReplyDelete
  15. no saya lagi senang... 2013449988

    ReplyDelete
  16. no saya lagi senang... 2013449988

    ReplyDelete
  17. Kalau diploma dulu CS113 , penerapan dgree sama jugak CS113 masuk sem berapa ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry for late reply and sorry cuz i taktau cs punya programme code. Btw for sure you dah tahu kan by now

      Delete
  18. slm akak.sy nak tanya. jika skrng sy sem 5, nak ambil penerapan( cadang drpd ac 110 ke ac220) ,muet band 3, tp cgpa sem 4 tak berapa cantik 2.80. apa harus sy buat? tlng sy.tk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susah sikit rasanya nak naikkan pointer. Ac220 skrg ni dah susah nak masuk. Normally cgpa 3.5 skrg if i'm not mistaken. So you better pilih course lain lah kot. Bukan nak takutkan. Tapi diploma ni senang. Degree ni memang tough sikit untuk course acc. Serious talk. Tapi semua tu bergantung pada diri sebenarnya. So you tanya lah diri sendiri apa yg you minat and nak. Takpun mintak opinion lecturer or counselor

      Delete
  19. Just asking if I'm not a diploma holder from uitm,the percentage of Succeed in transfer credit is how much?thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Not diploma holder from uitm tu means you dari mana ek. Susah sikit kot nak dapat transfer credit sebab ada yg dari college bersekutu uitm pun tak dapat banyak transfer credit. Btw ni i tak sure ok. Better tanya org yang lebih tahu

      Delete
  20. Nak tanya semasa pengecualian kredit? Ada guna sijil koko x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak. Time saya dulu, HEA bagi satu borang kena isi gred semua. Tu je

      Delete
  21. salam kak :) hmm kalau diploma dari kolej bersekutu boleh apply x utk penerapan? especially from unikop to uitm degree prgrm ( account). ans please :)

    ReplyDelete
  22. salam kak,,,lame ke nak tunggu lepas abis diploma untuk masuk degree,,,kene tunggu konvo dulu ke baru boleh masuk,,,cth abis hujung tahun nie,,,bila boleh start masuk ijazah,,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masuk degree ikut intake la syg. Intake degree bulan mac dgn september. So kalau habis diploma bulan april 2016, sambung degree bulan september 2016. And kalau habis diploma bulan oktober 2016, then sambung degree bulan mac 2017. Konvo takde kene mengene ngan intake ye

      Delete
  23. salam kak, nak tanya. mana nak tngok tarikh keluar result penerapan. saya carik kat web http://online.uitm.edu.my/ tak jumpa pulak macam gambar yang akak share kan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak punya tu tahun 2013 syg. Ofkosla dah tak sama dgn skrg punya. Akak pun dah tak update dgn pape changes ke pasal study whatsoever. So awak just keep update je dgn web tu. Nanti dia akan update any tarikh. Sebab tak silap akak, time akak dulu pun dia tak update awal2

      Delete
  24. Assalam akak. Ramai yg kata yg dpt masuk puncak alam tu yg pointer tetinggi. Means 3.5 and above only. Kampus lain pun macam tu juga ke akak ? kalau diploma akaun sy 3.30 je rasa rasanya ada harapan tak degree akaun wlopun kat kampus lain ke ? terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Tulah. Skrg ni mcm strict sikit intake. Mmg mostly amek 3.5 and above. Dulu ada junior akak dpt pointer atas 3 tapi bawah 3.5 pun tak lepas nak masuk. Tapi takpe. Adik try je. Mana tahu ada rezeki kan. Dont worry rayuan ada. Second intake pun ada. Just kene betul2 ada semangat la sbb degree ni level dia lain dgn diploma

      Delete
  25. Assalam 'alaik. Saya dari fakulti in business baru diploma sem 4. Result sem 3 saya drop berbanding sem 1 dan sem 2 . Cadangnya saya nak amik degree in Finance tapi yang saya faham kalau nak amik deg in finance subjek asas finance iaitu fundamentals of finance kena at least B tapi saya dapat B- so kemungkinan besar saya kena repeat time deg kalau dapat deg in finance kan akak ? Then nak tanya, kalau CGPA diploma 3.2 and above agak-ii peluang nak sambung deg in finance cerah tak ? Tengah struggle hard untuk mantain dan dapatkan CGPA 3.2 and above memandangkan sekarang macam strict je untuk amik intake baru. Saya pun tengah buat research jugak berkaitan nak sambung finance ni. Minat sangat nak sambung dalam finance. Harap dapat membantu . :')

    ReplyDelete
  26. Salam, sebenarnya penerapan uitm ni ada berapa sebab saya dengar ada penerapan semester akhir (bulan 3) dan penerapan lepasan diploma (bulan 9)

    ReplyDelete
  27. Salam hai. Saya nak tanya harap boleh balas ye. Betul ke uitm dia akan hantar student dia based on alamat? Kalau duduk jb dia akan hantar di johor juga?

    ReplyDelete
  28. Salam sis, saya lepasan uitm diploma, sy dpt smbung degree tp kena mula dr part 1 balik. Sy terbaca ada MDS dan diwajibkan ikut tp sy tgk balik dkt situ just SPM/STPM/STAM/ASASI/MATRIK sahaja yg wajib ikut. Sy ni musykil sy kena ikut ke tk ye sis. Harap sis dapat balas. Tengkiu :)

    ReplyDelete