Pages

klik klik klik

Friday, July 5, 2013

Takut meluahkan perasaan?

Straight to the point..masalah ni memang biasa sangat berlaku..aku menulis ni untuk memberi kesedaran pada korang semua..bukak mata besaq-besaq naa..


SCENE YANG BERLAKU
Mamat jatuh hati pada Minah dan Minah juga jatuh hati pada Mamat..nampak mudah kan..tapi masing-masing tidak tahu perasaan sebenar orang yang mereka suka itu..macammana nak tahu?luahkan la kan tapi masing-masing tak berani..



Alasan Mamat
"Macam mana kalau Minah tu tak suka aku pastu dia reject aku..tak sanggup doh..mana nak letak muka..pastu mesti dia mengelak jumpa aku.."


oh minah..i love you..

Alasan Minah
"Takkan la aku nak mulakan..macam perigi cari timba pulak..segan lah aku..nanti dia ingat aku desperate sangat nak kat dia"


oh mamat..i love you..

This is the typical thinking of people..suka sangatlah pikir negative..yes,i admit..lelaki memang susah nak terima kalau kene reject dengan perempuan..diorang akan rasa diorang loser..tapi bila korang pendam perasaan lama-lama sampai ada orang yang membuka langkah dulu..orang tu hidup bersama dengan orang yang kamu cinta..korang tak rasa korang loser ke?

Lepastu pulak orang yg korang cinta tu actually cintakan korang tapi oleh sebab korang hanya berdiam je, so dia anggap korang tak ade perasaan kat dia n si dia terima je orang lain..korang tak rasa korang loser ke??!korang sebenarnya the dumb loser..hamek kau..

Tapi biasalah, ego is everything for man, kan..when he see her lovely girl live with other man, first he will frust n regret but after a while, his ego will say...

"naseb baik aku tak confess yg aku suka Minah..kalau tak mesti dia reject aku..see,rupanya dia suka Dolah"

Poor Mamat..very poor of Mamat..



Perempuan pun macam tu juga..terlalu malu untuk berterus terang..tapi tak salah sebenarnya untuk memulakan..macam kisah saidatina khadijah kan..sweet saje..apa yang penting adalah keyakinan dan pikir positif..

Macam kes Mamat dan Minah..tak rasa sayang ke kalau biarkan macam tu je..rugi gila kot..in fact they love each other..ingat senang nak jumpa??



Malu direject?relax lah Mamat..hang nak malu dengan siapa?perempuan tak pandang pelik-pelik punya..at least, even korang direject, thats girl tetap proud dgn korang sebab berani meluahkan perasaan..

Perigi cari timba?buang stigma ni Minah..kalau betul cinta, cinta itu sendiri akan menutup rasa malu..peringatan,this is about the love confession only ok..sifat malu tu mesti dijaga seeloknya oleh kaum hawa..

Think positive..tapi jangan terlalu over confident pulak..nanti terkena wabak kuat perasan..just think about love, happiness and so on..

I give tips here..before you confess to him or her..let yourself know bout him or her..korang maybe boleh risik-risik dgn best friend si dia..in case korang memang tak confident la..

Even kalau korang tau yang si dia sukakan orang lain,still tak salah untuk korang mencuba nasib..bila korang dah luahkan,korang akan rasa lega dan lapang..dia terima atau tak, itu belakang cerita..u have done your job..


Luahkan rasa cinta pada orang yang kamu cinta sementara dia masih ada..kelak kamu terpaksa meluahkan pada pusaranya setelah dia pergi..

Tak nak menyesal kan..so,fighting everybody!! Lets confess our feeling!




Nota kaki : motivate myself too
Nota kaki lagi : Rasanya tak perlu nak tanya pendapat like i'm love councelor

xoxo,
Samofa

31 comments:

  1. saya ada sorang kawan ni, saya panggil dia dengan panggilan biy dan dia pun tak kesah sebab dia tau yang saya memang suka kacau dia... but, at the end bila dah terbiasa dengan panggilan tu saya mula suka kat dia tapi takut nak luahkan sebab takut boleh merengangkan persahabatan kitorang.Boleh bagi pendapat dan nasihat tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, nak kena jawab ke ek..oklah, dari apa yang saya nampak awak ni lelaki kan..so, luahkan jela..tapi janganlah terlalu mengharap pulak ye..kadang-kadang perempuan ni boleh rasa kalau laki tu suka kat dia dari segi cara laki tu 'care' kat dia..lelaki je lembab sikit..haha..since awak rapat dengan dia, cuba perhatikan cara dia layan awak..boleh nampak kot kalau dia suka awak jugak..lagi satu, tak salah pun nak try..kalau dia memang tengah kosong, dia maybe boleh buka hati dia..perempuankan cepat cair..unless dia dah ada someone dalam hati..tu memang leceh sikit lah..lepas dah luahkan tu, bagi dia tempoh berfikir..jangan buat awkward situation pulak dengan dia..buat macam biasa je..selalu-selalu lah kacau-kacau dia macam biasa..

      tu jela kot..sekadar pendapat dari perempuan..kalau salah jangan marah haa..

      Delete
    2. alamak kantoi sudah, ingat tak boleh tau saya laki ke perempuan... jangan cop saya ni penakut pulak, it just saya taktau nak buat macam mana... but the sad story is dia minat kat orang lain

      Delete
    3. I mean dia single tapi dia minat orang lain, satu soalan lagi hehehe jangan marah naa... saya takut bila saya luahkan dia ingat saya gurau je sebab dia tau saya ni memang suka kacau dia, acano tu kalau jadi macam tu??

      Delete
    4. Saya still nampak awak penakut sebab awak komen as anonymous..haha..very the sad story lah kalau dia ada minat orang lain tu. Harapan tu tak berapa nak besar lah..Tapi watlek watpis..macam saya cakap, perempuan ni boleh tau kalau lelaki tu suka dia..even awak tak luahkan pun maybe dia tau..cuma maybe dia tak berapa nak sure lah sebab awak ni kuat bergurau dengan dia..so, better luahkan je..jangan terlalu mendadak..cuba berkias-kias dulu..case macam ni dah common sangat lah..bila dah luahkan tu, kalau dia suka awak jugak, kira bonuslah tapi kalau dia reject, awak tak rugi pape pun..relationship boleh renggang just dalam case awak tak layan dia macam biasa..tu je..sooo fighting! haha

      Delete
    5. Hai. Asalam. Ada watsup tak atau wechat??? Nak minta pendapat siket la..

      Delete
    6. Hai. Wslm. Sorry. Setakat sini je ye.

      Delete
    7. Salam , macam mane nak luankan hati dn perasaan dekat si dia Dan tolong berikan contoh ... Mintak tolong sngt sangat .Sbb memang jujur saya tk pandai

      Delete
    8. Saya nak minta pendapat... Saya suka kat seorang lelaki nie satu ofismate... Staff lelaki dya sorg je dan staf girl 2 org trmasuk saya.. Jadi bila dya hadir hati sy jd berdebar2 ..jadi apa patut saya lakukan?? Luahkan apa yg terpendam or pendamkan je?

      Delete
  2. hahaha thanks untuk nasihat... saya dah bagi hint terang terangan dah but as I said dia ingat saya bergurau

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Boleh x nk tanya sikit , saya belajar bersama dgn siDia sama Politeknik ... Saya sudah berkenalan 1 bulan lebih ... tapi saya yg jenis straight to the point .. Saya ckp yg saya suka Dia , apabila di POli saya sering mahu berjumpa degan nya , tapi x mahu .. SAya ada guna cara nk berjumpa Seperti beri dia buku rujukan untuk study untuk exam beberapa hari lagi , jawapanya xper nnti saya pinjam buku kawan saya .. NK tanya kenapa dia boleh sikap sebegitu pada saya walhal lelaki lain dia masih boleh berjumpa bergurau senda dan sebagainya , tapi saya tidak.. ADakah dia malu pada saya?

    ReplyDelete
  5. Hai. Saya lelaki & masih sklh menengah. Saya ada suka kt sorang bdk kls saya nihh. Dia ni baik orgnya & kadang2 dia ada tlg saya masa bljr. Tiap kali saya pandang muka dia hati saya rasa tenang. Sejak kebelakangan ni saya asyik terbayangkan dia & saya slalu doakan kebaikan dia. Perlukah saya bagitau kt dia yg saya sukakan dia or senyap jek?? Mintak pendapat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai. Its up to you since you ni pun muda lagi. Papepun pelajaran tu priority okk.

      Delete
  6. Salam,saya minat dekat satu perempuan ni,dia sama kelas dengan saya tapi apabila saya bercakap dengan dia satu dua patah je yg dia jawab,adakah dia tahu yang saya sukakan dia?

    ReplyDelete
  7. Asalam...saye ade kawan sorang ni...crush lah act...sye suke de dah lme...pernah sekali sye luah kan perasaan yg sye ske kat de...tapi msetu de dah ade yg punye...jadi sah sah kne reject...tapi de kate..de tahu slame ni sye ade perasaan kat de...cme de ingat de persan sbb sye tak pernah ckp...de ckp lah sye berani whatevah....tapi skrng de dah ptus dngan kksih de...dan slme de dlm msalah sye ade beside de...tapi rse mcm tak yakin pulak nak luah...sbb sye ni gemok rupe takde...sedangkan de cantik...so ape nasihat admin? Please reply sblun sye terlambat lagi...hahah

    ReplyDelete
  8. wow this article was totally about me hahaha..we are both suka sama suka even I don't know why he likes me even I taklah cantik,biasa je..dia taknak luah but dia asyik suruh ibu dia je on behalf kan dia sbb dia tersangat pemalu..berterusan selama 4 tahun..Alhamdulillah masing² setia tapi tak best ah kan setakat guna ibu as perantaraan..I've talked to my mom utk mulakan cause I really love him but mama cakap tak manis & be like "perigi cari timba" tapi I taknak sesal sbb soon I'll be moving to Pahang so just imagine how long it is from Selangor to Pahang..I tak pernah feel macamni for a man..so should I make the move first?

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum , saya ade minat seseorng maybe saya minat sbb sya mula rapat dgn dia masa bulan 5hehehe u see bRu 1bulan saya ni kiranya juniour dia , dia lebih tua setahun drpda saya..
    Soalan saya , knp saya rasa nk bertrus terang dkt dia yg saya minat kt dia ..
    Sebelum ni saya Ada suka org lain juga tp DLM masa 2,3 bulan ni saya dh mula lupakan dia tp sedetik pun saya xrasa nk bgtau si dia , after that tut tut sya rasa terminat pulak kt seniour sndiri pndpt awk patut ke syaa bgtau?

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum , saya ade minat seseorng maybe saya minat sbb sya mula rapat dgn dia masa bulan 5hehehe u see bRu 1bulan saya ni kiranya juniour dia , dia lebih tua setahun drpda saya..
    Soalan saya , knp saya rasa nk bertrus terang dkt dia yg saya minat kt dia ..
    Sebelum ni saya Ada suka org lain juga tp DLM masa 2,3 bulan ni saya dh mula lupakan dia tp sedetik pun saya xrasa nk bgtau si dia , after that tut tut sya rasa terminat pulak kt seniour sndiri pndpt awk patut ke syaa bgtau?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lau brani luah jer..jgn trlalu harap tuk org trima kita..just luah tuk puaskan hati sendiri..cre nak luah kne konfiden

      Delete
  11. sye ad suke kat perempuan ni...tp sye takut nk confess sbb klu sye confess , then die reject . pastu die bagitau kwn die tp kawan die plak sbnrnye suka kat saya . saya takut saya buat org lain sedih . mcm ne ni?
    *bkn nk perasan , cuma teori

    ReplyDelete
  12. sy dah luahkan hasrat suka sy pada bapa wanita yg sy suka. Ayah dia cakap lambat lagi. ayah dia cakap kene ada rm15k utk pinangkan. skrangni sy tgh usahakan utk RM15k tu. tapi tak tau sama ada dia nak pinangkan anak dia atau wanita lain. kami tak selalu berhubung. hubungan sy dgn keluarga dia akrab, sy macam anak ayah dia. ahli keluarga kenal sy..


    tapi sy nak luahkan pada dia tu tak tau mcmana. dia belajar dkt perak sy dkt selangor. sy nak luahkan rase suka padanya sama ada sy nak bgitau secara dlm mesej atau tunggu dia balik baru bagitau?

    ReplyDelete
  13. Hai..sy sukakan seseorang dan die juga sukakan sy.sy tahu dr kawan sy yg dia sukakan sy..perlu ke sy confess atau perlu tunggu si dia meluahkan perasaan terlebih dahulu?

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum. Nak minta pendapat, macam mana pulak kalau sukakan seseorang tu tapi bukan kawan. maksudnya tak kenal just jumpa kat LRT ke bas macam tu. macam mana nak luahkan...kes macam ni parah sebabnya kita tak tahu siapa dia then hanya lihat dia dari jauh je.

    ReplyDelete
  15. nak tnya jugak laa..dulu aq prnah luah prasaan kt sorg minah ni..n then aq tgok dr first impression dia sgt truja..muke senyum jer,,aq ase dia dah cair..tpi

    ReplyDelete
  16. tpi..tak lame lepas tu aq byak mndiamkan diri sbb sibuk n sbb aq cmburu dia rapat dgn org ke3 ni.. n then kwn dia msj aq ..ckp sruh aq brenti kacau minah tu..n then aq pon brenti..skrg dia kaple ngan org ke3 tu..dah 3thun brlalu aq ase masih kecewa lagi..

    ReplyDelete
  17. tpi..tak lame lepas tu aq byak mndiamkan diri sbb sibuk n sbb aq cmburu dia rapat dgn org ke3 ni.. n then kwn dia msj aq ..ckp sruh aq brenti kacau minah tu..n then aq pon brenti..skrg dia kaple ngan org ke3 tu..dah 3thun brlalu aq ase masih kecewa lagi..

    ReplyDelete
  18. nak tnya jugak laa..dulu aq prnah luah prasaan kt sorg minah ni..n then aq tgok dr first impression dia sgt truja..muke senyum jer,,aq ase dia dah cair..tpi

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum...sebenarnya saya ada suka dkat seseorang ni sebenarnya sblum ni saya dan dia selalu bergaduh asyik2 gaduh macm anjing dengan kucing memang tak leh duduk dekat langsung..tpi lama kelamaan hati saya rasa sesuatu mcm jatuh suka kat dy dan saya dpat tahu dy pun suka kat sya kawan saya suruh luahkan tapi saya malu sngat dan sekarang sya tidak tahu nak buat mcm mna lagi tlong admin bantu saya..

    ReplyDelete
  20. this kind of situation im having rite now. Nice writing.

    ReplyDelete